Ryby to niezwykle cenny składnik diety dziecka, w szczególności aktywnego. Jakie są główne zalety spożywania ryb i jak wprowadzić je do jadłospisu swojej pociechy?
Dlaczego dzieci powinny regularnie jeść ryby? Są one niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych niezbędnych do rozwoju ich organizmu. Co więcej, zapobiegają one wielu chorobom, jakie mogą się rozwinąć w przyszłości.
Ryby są bogate między innymi w białko. To składnik odżywczy, który odgrywa kluczową rolę w budowie silnych kości i mięśni oraz w regeneracji uszkodzeń skóry. Białko pomaga również w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci. W pozytywny sposób wpływa na płuca oraz serce.
Ryby są również bogate w szereg istotnych witamin i minerałów. Znaleźć można w nich między innymi cynk, jod oraz selen. Ostatni ze składników jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed działaniem toksyn i skutecznie chroni przed nowotworami. Ryby bogate w tłuszcz, takie jak między innymi makrela, pstrąg, łosoś, śledź czy sardynka zawierają duże ilości witamin A oraz D. Pierwsza z nich w pozytywny sposób wpływa na stan oczu i skóry, druga – pomaga w przyswajaniu białka, które wspomaga wzrost kości.
Warto wspomnieć tutaj również o tym, że ryby są bogate w witaminy z grupy B, które sprawiają, że organizm jest w stanie gromadzić dużą ilość energii. Witamina B12 wpływa natomiast na produkcję nowych komórek krwi. To jednak nie wszystko. Ryby zawierają także kwasy Omega-3, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju mózgu oraz układu nerwowego. W ciąży składnik ten jest dostarczany płodowi przez matkę. Po porodzie, głównymi źródłami kwasów Omega-3 jest pokarm świeżo upieczonej mamy oraz mieszanki mleczne. Jak pokazują wyniki badań, skutecznie zapobiegają one chorobom serca, dysleksji czy ADHD.
Które gatunki ryb najlepiej sprawdzają się w przypadku małych dzieci? Bez obaw podawać można im gatunki słodkowodne oraz morskie. Dobrze sprawdzają się tu zarówno ryby chude, takie jak morszczuk, sandacz, dorsz czy mintaj, jak i tłuste – śledź, halibut, łosoś oraz makrela.
Małym dzieciom nie zaleca się podawać pangi. Związane jest to z tym, że bardzo często jest ona hodowana w brudnej, stojącej wodzie i może zawierać różnego rodzaju toksyczne substancje. Nie sprawdzi się tu także ryba maślana. Posiada ona bowiem niestrawne woski mogące wywoływać zatrucia pokarmowe.
Każdy rodzic powinien zdawać sobie sprawę również z tego, że do mięsa ryb z łatwością przenikają wszelkie zanieczyszczenia, jakie znajdują się w wodzie skażonej metalami ciężkimi oraz toksynami. Co za tym idzie, najlepszym rozwiązaniem jest zakup produktów pochodzących ze sprawdzonego źródła, takich jak polecane sklepy rybne, które posiadają zaufanych dostawców.
Rodzice, którzy nie mają pewności odnośnie kraju pochodzenia lub sposobu hodowli, stawiać powinni na ryby małe. Związane jest to z tym, że ryzyko ich ewentualnego zanieczyszczenia toksynami jest znacznie mniejsze ze względu na fakt, iż przez krótszy czas przebywały one w wodzie. Długo żyjące ryby zawierać mogą nawet kilkadziesiąt razy więcej szkodliwych substancji.
Dzieci nie powinny spożywać ryb w panierce, ponieważ może zawierać różnego rodzaju sztuczne dodatki oraz konserwanty mające na celu wzmacnianie smaku. Nie należy im również podawać paluszków rybnych, które poza mięsem ryb zawierać mogą zmielone mięso zwierząt.
Czym kierować się przy wyborze ryb dla dziecka? Przede wszystkim na świeżość. Przy zakupie szczególną uwagę zwrócić należy na ich zapach, który nie może być ostry. Skrzela powinny być czerwone i pozbawione śladów śluzu, płetwy – sprężyste i niewyschnięte, a łuski – wilgotne i lśniące (dodatkowo nie powinny odchodzić od skóry).
Zdjęcie wyróżniające: Freepik